Rady pro výběr paddleboardu

Paddleboard se stal posledním hitem vodních radovánek, je oblíbený jak u mladších, tak starších generací, a to jak díky jeho relativní cenové dostupnosti, tak díky poměrně jednoduchému používání a ovládání. Nicméně pro nezasvěcené: co je to vlastně ten paddleboard?
Jedná se de facto o plovák, podobný klasickému surfovacímu prknu, který však najde využití i na českých řekách a stojatých jezerech a rybnících.

sup1

Využívá se nejčastěji k tzv. paddleboardingu, neboli SUP (tj. Stand Up Paddle – pádlování ve stoje), ke kterému potřebujeme kromě plováku i pádlo, nejčastěji hliníkové, duralové či plastové, které umožňuje jeho pohyb vpřed (případně vzad) a zatáčení do stran. Můžete se setkat se třemi jeho typy:

  • Pevné paddleboardy: nejdražší varianta, využívá se zejména při závodech a do vod, na kterých se setkáváme s vlnami, např. moře. Většinou jsou vyrobeny z karbonu a jsou tuhé, s nižší hmotností. Tyto plováky vydrží opravdu dlouho a neničí se při vystavení slunečnímu záření.
  • Nafukovací paddleboardy: jsou poměrně odolné, díky možnosti vyfouknutí i skladné, po celé délce stejně silné a dodávají se většinou rovnou s pumpou a pádlem. Nafukovací paddleboardy se dají sehnat v mnoha velikostech (pro rodiny, pro jednotlivce…) a nosnostech.
  • Polonafukovací paddleboardy: méně obvyklé plováky pro jízdu na vlnách. Vhodné pro ty, kteří s nimi chtějí cestovat, protože jsou díky vyfukovací části skladnější než pevné a zároveň mají na rozdíl od nafukovacích pevnou záď pro lepší manipulaci ve zvlněných vodách.

Při pořizování paddleboardu musíme mít na mysli několik otázek:

  • Chci plovák jen pro sebe, nebo pro víc lidí najednou? Jakou váhu bude muset nést?
  • Chci se na něm projíždět, cvičit nebo se jen opalovat?
  • Budu ho chtít často někam převážet?

Pokud chcete rodinný paddleboard, na kterém se budou vozit rodiče i s dětmi, doporučujeme si pořídit plovák s vyšší nosností a výtlakem (ideálně nad 250 l) a většími rozměry kvůli jeho stabilitě.

sup2

Pokud byste si pořídili nějaký s malou nosností, bořil by se vám do vody a hůře by se ovládal a pohyboval. Pokud s dětmi na paddleboard nevlezete, můžete jim pořídit i menší, lehčí, univerzální plovák.
Podobné doporučení platí i pro jeho využití: pokud se na něm chcete jen opalovat, stačí vám univerzálnější plovák bez nějakých vylepšení.
Pokud však chcete ujet nějakou vzdálenost po vybrané trase, vyberte si tzv. touring paddleboard, které se při pádlování méně přetáčí na jednu stranu a nemusíte tak často střídat strany při pádlování.
Pokud na něm chcete cvičit, vyplatí se investovat do širšího, stabilnějšího paddleboardu: na trhu se již objevily i speciální paddleboardy pro milovníky jógy, které mají úchyty pro větší stabilitu a možnosti protahování se.

sup

Jestliže jste milovníci adrenalinu a chcete na něm sjíždět jezy (např. se na něm dá sjet i známá umělá peřej Hubertus na Ohři), doporučujeme pevný, profesionálnější paddleboard, stavěný právě na vlny.
A pokud vás to táhne k windsurfingu, i na to výrobci paddleboardů myslí: k dispozici jsou tzv. WindSUP plováky, na které se dá připevnit plachta.
A nakonec, pokud hodláte paddleboard často převážet, nejste profesionál či zapálený milovník paddleboardingu a nemáte v autě moc místa, je pro vás vhodnější na přemisťování nafukovací či polonafukovací plovák. K tomu se dají pořídit i rozkládací pádla, nicméně je to vždy na úkor jejich životnosti a spíše doporučujeme pádla pevná.

sup3

Paddleboarding je zábava pro jednotlivce i skupiny, pro jedince aktivní i lenivé. Nicméně před koupí vlastního paddleboardu doporučujeme konzultovat jeho pořízení s obchodem, ve kterém si jej budete chtít zakoupit např. mysticstore.cz.
V ideálním případě zajít do nějaké půjčovny paddleboardů (a že jich dnes je!) a předem si vyzkoušet, zda vám daný kus bude či nebude vyhovovat – nabízí také na Showroomu Mystic. Protože znechutit se výběrem nevhodného kusu, to by byla opravdu škoda!


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup