Ostrý nůž v kuchyni

Typy nožů

Univerzální nůžje menší, má rovnou silnější čepel s kulatou špičkou a hladké ostří. Uříznete s ním vlastně všechno, ale jak už to u univerzálních pomocníků bývá, nic úplně dokonale. Porcovací nůž je určený na řezání masa. Je silnější a jeho špičatá čepel by neměla být ohebná. Na chléb a těsta potřebujete naopak nůž s dlouhou, pružnější a vlnitou čepelí s vroubkovaným ostřím, které měkkým chlebem snadno projede.
kuchyňské nože
Krátkou, asi deseticentimetrovou čepel má nůž na krájení zeleniny. I tady je vhodné vroubkované ostří oceníte ho při krájení měkčí zeleniny, třeba rajčat. Jeho dvojčetem je vykrajovací nůž s tenkou čepelí a ostrou špičkou na brambory, zeleninu, ale někdy i na odstranění tučného kousku masa nebo malé chrupavky. Když jsme u masa, nesmíme zapomenout nasteakové nože, jeden nestačí, protože je budeme dávat k talíři na krájení pěkných šťavnatých steaků. Jsou krátké, asi jako jídelní, a mají slabé vroubkované ostří.

Sekáčekmá použití jasné, bez něj si neporadíte s kostičkami, chrupavkami, rybími páteřemi. Nůž s kulatou špičkou a širokou měkkou pružnou čepelí se hodí na rozetření česneku. Naopak krátká širokášpičatá pevná čepel se používá na sekání bylinek.

Speciální nůž s otvory na čepeli je na sýry, ty se tak k němu nelepí. Na konci má vidličku na napíchnutí plátku sýra. Nakonec nesmíme zapomenout na škrabku na brambory a zeleninu. A každá hospodyně ví, jak často se hodí v kuchyni i silné nůžky, ustřihnete s nimi jak roh nápojového kartonu, tak zauzlovaný sáček s pečivem, ale také bylinky ze zahrádky nebo květináče. Co ještě? Přece pořádný brousek, ruční nebo elektrický, v každém případě vždy po ruce, protože pokud máte ocelové nože, sem tam je potřebujete přibrousit.

čepele nožů
Ocel, nebo keramika?

Keramické nože se na trhu v poslední době rychle prosazují. Mají své výhody na rozdíl od oceli se například při krájení zeleniny a ovoce neničí vitaminy. Také se o nich říká, že vlastně nepotřebují brousit, s tím ale opatrně. Vydrží sice déle ostré než ocelové, ale jednou na ně také dojde a otupí se. A pak je malér, protože tvrdost materiálu je taková, že na ně vlastně žádný brousek neplatí.

Pokud chcete opravdu perfektní nože, můžete sáhnout třeba po ručně kovaných japonských ocelových. Jsou trošku jinak tvarované než naše běžné evropské, mají obecně širší čepele, ale pokud si takové pořídíte, získáte kuchyňské náčiní na celý život. Většina z nás si ale vystačí s dobrými nerezovými noži. Tady jednoznačně platí, že vysoká cena značí vyšší kvalitu. Pořádný kuchařský nůž nepořídíte za méně než několik set korun.

Summary
Share